Dieta z dużą ilością zielonych warzyw liściastych może pomóc w walce z cukrzycą typu 2

Badania przeprowadzone przez brytyjskich naukowców wykazały, że konsumpcja zielonych warzyw liściastych, takich jak szpinak i kapusta, może znacznie obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Zasugerowano, że dieta, w której dominują te warzywa, może pomóc w zwalczaniu tej choroby.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), cukrzyca typu 2 jest niezakaźną epidemią XXI wieku. Odnotowano alarmujący wzrost liczby nowych przypadków tej choroby w ciągu ostatnich dwudziestu lat. Przypuszcza się, że przyczynami tego fenomenu mogą być czynniki genetyczne, ale najważniejszą rolę odgrywa niewłaściwy tryb życia – nadmierne jedzenie, brak aktywności fizycznej oraz otyłość.

Mimo że dobrze znane są korzyści płynące z diety bogatej w owoce i warzywa dla układu krążenia, to ich wpływ na prewencję cukrzycy typu 2 do tej pory nie został wystarczająco dobrze zbadany. W związku z tym naukowcy z Uniwersytetu w Leicester postanowili dogłębnie zbadać kwestię wpływu zwiększonego spożycia warzyw i owoców na ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. W tym celu przeanalizowali dane pochodzące z sześciu różnych badań, obejmujących w sumie ponad 220 tysięcy osób.

Rezultaty badania pokazały, że osoby spożywające dużo owoców i warzyw nie miały mniejszych szans na zachorowanie na cukrzycę typu 2. Natomiast zdecydowane korzyści przynosiło spożywanie konkretnych zielonych warzyw liściastych, takich jak szpinak, kapusta oraz brokuły i kalafior. Okazało się, że osoby spożywające dziennie około 122 gramy tych warzyw miały o 14 procent mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.