Pomysł na Amerykańską tradycyjną tarte dyniową od Piotra Ogińskiego

Sezon na dynie to idealny czas, aby wypróbować przepis na amerykańską tartę dyniową, znaną jako pumpkin pie. Jest to smakowita propozycja zarówno na codzień jak i na zbliżające się święto Halloween. Trudno o lepszy moment, by spróbować tego specjału, gdyż w okresie Hallowen może być trudniej dostępna dynia. Tarta dyniowa zaskakuje intensywnym kolorem i zachwyca wyśmienitym smakiem. Podana z kleksem bitej śmietany staje się prawdziwie eleganckim deserem. Przepis na ten pyszny wypiek prezentuje znany kucharz Tomasz Ogiński w programie „Halo tu Polsat”.

Pumpkin pie, czyli kruche ciasto wypełnione masą dyniową, jest tradycyjnym daniem kuchni amerykańskiej. Swoje korzenie ma już w XVII-wiecznych książkach kucharskich, ale jego historia na pewno sięga jeszcze głębiej. To ciasto charakteryzuje korzenny smak masy dyniowej przygotowywanej z pieczonej dyni i dodatkowych przypraw. Właśnie tak wygląda standardowa procedura przygotowania pumpkin pie w Stanach Zjednoczonych. Przygotowanie tego ciasta to proces szybki, a efekt końcowy smakuje wyjątkowo dobrze. Oto przepis, który Piotr Ogiński przedstawił w kąciku kulinarnym programu „Halo tu Polsat”.

Składniki:
1 mała dynia hokkaido (około 1,5 kg),
4 małe jajka,
530 ml słodzonego mleka skondensowanego,
150 g serka śniadaniowego Philadelphia,
skórka z dwóch pomarańczy,
400 g pomarańczy,
3 łyżki cukru,
1 łyżka masła orzechowego,
ciasto kruche na spód

Przygotowanie:
Należy zacząć od umycia i pokrojenia dyni na cztery części. Następnie pestki są usuwane i kawałki dyni układane na blasze wyłożonej papierem. Dynia jest pieczona w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut. Po upieczeniu, skórkę zdejmujemy, a miąższ blendujemy. W tym czasie formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy kruchym ciastem, które następnie nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy groch lub fasolę. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku przez 15 minut.

Przygotowujemy następnie masę dyniową. Do miski wlewamy mleko skondensowane, wbijamy jajka, dodajemy serek Philadelphia, masło orzechowe i na końcu puree z dyni. Składniki mieszamy dokładnie i wylewamy na podpieczony spód tarty. Całość pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia ciasta można przygotować dżem pomarańczowy. Pomarańcze myjemy, obieramy ze skórki i wycinamy cząstki. Z resztek wyciskamy sok. Wszystkie te składniki wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy aż dżem zgęstnieje. Dżem pomarańczowy podajemy jako dodatek do tart dyniowej razem z kleksem bitej śmietany.