Brazylijska feijoada

Tradycyjne dania smakują wyśmienicie, ale nawet te najlepsze mogą się nam w końcu znudzić. Warto być otwartym na nowe smaki i poznawać także kuchnię z innych krajów. Wiele potraw można przygotować we własnej kuchni, bez konieczności kupowania drogich czy trudno dostępnych produktów. Feijoada to danie uważane za narodową potrawę Brazylijczyków. W tym kraju spotkamy je w każdym miejscu. Swoim smakiem i sposobem przyrządzenia przypomina trochę gulasz. Może być przygotowywana z wielu składników i tak naprawdę nie ma jednego, ustalonego przepisu na to danie: podstawę stanowi fasola (zwykle czarna) i różnego rodzaju mięso, można wykorzystać też inne produkty, również takie, które akurat mamy pod ręką. Często są to krewetki, suszone mięso, kiełbaski, kapusta, cebula, czosnek i dużo przypraw, w niektórych wersjach pojawia się też ryż. Feijoada jest powszechnie spożywana przez wszystkich, zarówno bogatych jak i biednych.
Dzięki poniższemu przepisowi możemy przygotować ją na obiad lub kolację i poznać nieco bliżej smaki słonecznej Brazylii – ojczyzny karnawału.

Składniki

Do przygotowania tego dania będą nam potrzebne: pół kilograma czarnej fasoli, 300 g wędzonych żeberek, 150 g wędzonego boczku, 200 g pieczonego schabu, dwa listki laurowe, sześć ziarenek ziela angielskiego, cztery ząbki czosnku, dwie łyżki oliwy, duża cebula, natka pietruszki, majeranek, sól i pieprz.
Z podanych składników otrzymamy cztery porcje.

Fasolka po grecku

Wykonanie

Fasolę moczymy przez całą noc, płuczemy i gotujemy z listkiem laurowym i trzema ziarnami ziela angielskiego. Żeberka, boczek i schab kroimy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy i trzy ziarenka angielskie, gotujemy przez godzinę aż do wyparowania wody. Jedną trzecią ugotowanej fasoli miksujemy i mieszamy z pozostałą fasolą. Dodajemy mięso i gotujemy całość na małym ogniu. Cebulę i czosnek siekamy i przesmażamy na rozgrzanej oliwą patelni. Wkładamy do fasoli i mięsa, gotujemy przez pół godziny. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem do smaku, gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

One thought on “Brazylijska feijoada

Dodaj komentarz