przepis-salatka-cobb

Przepis na klasyczną sałatkę Cobb

Klasyczna sałatka Cobb to jedna z najbardziej popularnych sałatek restauracyjnych. Sama liczba dodatków sprawia, że ​​jest to obfity obiad, nawet gdy ma się ochotę tylko na coś chrupiącego do przegryzienia. Ponadto, każdy kęs dostarcza różnych smaków, od pikantnego bekonu, przez pikantny ser pleśniowy, po kremowe jajko.

Tak się składa, że klasyczna sałatka Cobb jest w rzeczywistości prosta do przyrządzenia w domu. Wszystko, co musimy zrobić, to pamiętać o kilku prostych krokach przygotowawczych, które zaprowadzą nas prosto na naszą nową, ulubioną kolację.

Dlaczego​ sałatka Cobb jest jedną z najlepszych?

Sałatki Cobb występują w wielu kształtach i rozmiarach. Istnieją szybkie i chrupiące wersje z posiekanymi delikatesami albo znacznie bardziej wystawne sałatki restauracyjne z różnorodnością świeżych dodatków.

Poniższy przepis na sałatkę Cobb jest wprost idealny. Mnóstwo tutaj świeżych składników, które przygotujemy w najprostszy z możliwych sposobów. Co więcej, całość ubrana jest w klasyczny winegret z czerwonego wina, którego brakuje w wielu domowych sałatkach Cobb.

Najlepsza metoda na przygotowanie sałatki Cobb

Sałatka Cobb to posiekana potrawa łącząca w sobie gotowaną pierś z kurczaka, ser pleśniowy, jajko na twardo i chrupiący bekon. Jeżeli zostały nam resztki z przygotowania posiłku – jak gotowany kurczak lub jajka – należy je śmiało wykorzystać. A jeśli nie mamy, w dalszym ciągu przyrządzenie wszystkiego od podstaw nie zajmie dużo czasu. Musimy to tylko zrobić w następującej kolejności:

Gotowanie kurczaka.

Zaczynamy od kurczaka, ponieważ gotowanie i chłodzenie tego ptaszka trwa najdłużej. Kurczak na sałatkę Cobb może być ugotowany na patelni, pieczony, grillowany lub w koszulce, ale nigdy nie powinien być smażony. I starajmy się również zachować prostotę przypraw: wystarczy sól i pieprz.

Gotowane jajka.

Jajka gotujemy na twardo. Do dużej porcji sałatki Cobb potrzebujemy tylko dwóch jajek na twardo. Po prostu je gotujemy, a następnie schładzamy przed obieraniem.

Chrupiący boczek.

Boczek pieczemy na kuchence albo w piekarniku, aż będzie chrupiący (możemy go przyrządzić razem z kurczakiem, jeśli pieczemy go w piekarniku). Później odcedzamy wytopiony tłuszcz i odstawiamy na bok, mieszając sos i siekając warzywa.

Sos sałatkowy.

Winegret z czerwonego wina jest tradycyjnym dodatkiem do sałatki Cobb — i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Po prostu wkładamy składniki do słoika, zakręcamy i zaczynamy nim potrząsać, aby je połączyć.

Warzywa i ser.

Klasyczna sałatka Cobb przyrządzana jest na bazie sałaty rzymskiej i rukwi wodnej. Dlatego upewnijmy się, że mamy je umyte i wysuszone, zanim polejemy je sosem.

Jak utrzymać sałatkę Cobb w świeżości

Powyższy przepis zapewnia aż osiem porcji klasycznej sałatki Cobb. Jest to doskonała receptura, aby nakarmić grupę osób. Warto też zaznaczyć, że jeśli chcemy, aby nasza sałatka była świeża przez dłuższy czas, utrzymujmy ją suchą. Po prostu zapakujmy sos osobno i wymieszajmy go tuż przed podaniem.