salatka

Sałatka z kurczakiem i awokado

Ta pyszna sałatka z kurczakiem i awokado jest zielna, jasna i bardzo kremowa. Mieszanka kolendry, koperku i szczypiorku ładnie łączy się tutaj ze świeżym, zdrowym awokado. Możemy ją podawać na liściu sałaty, krakersach albo we wrapach.

Składniki

  • ½ szklanki świeżych liści i delikatnych łodyg kolendry
  • ½ szklanki grubo posiekanego świeżego szczypiorku (plus jeszcze troszkę więcej do dekoracji)
  • ¼ szklanki świeżych liści kopru
  • 2 dojrzałe awokado, przekrojone na pół i bez pestek
  • 3 szklanki posiekanej, gotowanej piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka odsączonych kaparów
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny (plus jeszcze troszkę więcej do dekoracji)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ¾ łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • ⅓ szklanki majonezu
  • ¼ szklanki jogurtu naturalnego (np. jogurt grecki)

Sposób przygotowania

  • Dodajemy do blendera kolendrę, szczypiorek, koperek, kapary, skórkę z cytryny, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz i miąższ z 1 awokado.
  • Miksujemy na drobno przez około 30 sekund.
  • Dodajemy majonez i jogurt.
  • Miksujemy 1-2 minuty, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Kroimy w kostkę drugie awokado i wrzucamy do średniej miski.
  • Dodajemy do miski kurczaka i zawartość blendera.
  • Całość delikatnie mieszamy do uzyskania doskonałej mieszanki.

Sałatkę podajemy zaraz po przyrządzeniu albo możemy ją schłodzić w lodówce (około 2 godzin).

Możemy też udekorować potrawę szczypiorkiem i skórką z cytryny.