Ta pyszna sałatka z kurczakiem i awokado jest zielna, jasna i bardzo kremowa. Mieszanka kolendry, koperku i szczypiorku ładnie łączy się tutaj ze świeżym, zdrowym awokado. Możemy ją podawać na liściu sałaty, krakersach albo we wrapach.
Składniki
- ½ szklanki świeżych liści i delikatnych łodyg kolendry
- ½ szklanki grubo posiekanego świeżego szczypiorku (plus jeszcze troszkę więcej do dekoracji)
- ¼ szklanki świeżych liści kopru
- 2 dojrzałe awokado, przekrojone na pół i bez pestek
- 3 szklanki posiekanej, gotowanej piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka odsączonych kaparów
- 1 łyżeczka skórki z cytryny (plus jeszcze troszkę więcej do dekoracji)
- 1 łyżka soku z cytryny
- ¾ łyżeczka soli
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- ⅓ szklanki majonezu
- ¼ szklanki jogurtu naturalnego (np. jogurt grecki)
Sposób przygotowania
- Dodajemy do blendera kolendrę, szczypiorek, koperek, kapary, skórkę z cytryny, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz i miąższ z 1 awokado.
- Miksujemy na drobno przez około 30 sekund.
- Dodajemy majonez i jogurt.
- Miksujemy 1-2 minuty, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Kroimy w kostkę drugie awokado i wrzucamy do średniej miski.
- Dodajemy do miski kurczaka i zawartość blendera.
- Całość delikatnie mieszamy do uzyskania doskonałej mieszanki.
Sałatkę podajemy zaraz po przyrządzeniu albo możemy ją schłodzić w lodówce (około 2 godzin).
Możemy też udekorować potrawę szczypiorkiem i skórką z cytryny.