jaja

Jaja drogą do ochrony przed „cichą” chorobą wątroby

Istnieje pewna żywność, która przez lata była ostro demonizowana przez medycynę głównego nurtu. I wydaje się, że za każdym razem, gdy pojawia się pozytywne badanie dotyczące tego jedzenia, jego niesława wzrasta. Mowa oczywiście o jajkach.

Faktem jest, że te dietetyczne cuda Matki Natury są pozytywnie napakowane znaczną ilością różnych korzyści. W rzeczywistości badania ukazują, że jaja potrafią zdziałać bardzo wiele dla naszego zdrowia i naszej wątroby. W związku z tym należy spożywać je regularnie.

Co to jest choroba NAFLD?

Ten „cichy” stan wątrobowy jest jednym z największych zabójców na świecie, u milionów osób powodując niealkoholową, stłuszczeniową chorobę wątroby (NAFLD), o której większość nawet nie zdaje sobie sprawy.

W tej chorobie nie ma żadnych oznak ani objawów. Nie ma też specjalnych badań w rutynowej kontroli lekarskiej. Z kolei na rynku nie ma żadnych leków, które mogłyby ją wyleczyć.

Choroba NAFLD jest w dużej mierze związana z otyłością i cukrzycą typu 2 – dwiema innymi zabójczymi chorobami, które szerzą się na świecie. Choroba ta występuje, gdy ponad pięć procent wątroby składa się z komórek tłuszczowych. A kiedy NAFLD zaczyna się rozwijać, wszystko rozpoczyna się od zapalenia wątroby.

Taki stan może prowadzić do marskości, niewydolności, a nawet raka wątroby, co w efekcie prowadzi do śmierci.

Istnieje jednak prosty sposób na ochronę przed NAFLD i utrzymanie wątroby w doskonałym stanie, a w niektórych przypadkach nawet wyleczenie uszkodzonej wątroby.

Jajka dla zdrowej wątroby

W pilotażowym badaniu naukowcy odkryli, że albumina jest kluczem do odwrócenia uszkodzeń marskości wątroby u mężczyzn po 65 roku życia. Albumina jest składnikiem odżywczym, który może zwiększyć objętość osocza, pozwalając na dalsze gojenie.

Jak na razie są to jedynie próbne badania i potrzebne są dalsze testy. Aczkolwiek nauka dotycząca uszkodzenia wątroby wyraźnie stwierdza, że potrzebna jest tutaj albumina, która znajduje się w białkach jaj. Jednak najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie całego jajka.

Potrzebujemy białka, które pomoże odbudować wątrobę. Natomiast większość pacjentów z marskością wątroby wykazuje w tym obszarze spore braki. Z tego względu jajka to idealne rozwiązanie – są wypełnione albuminą i prawie kompletnym białkiem.

I nawet jeśli dysponujemy tylko skromnym budżetem, możemy śmiało wrzucić do lodówki jajka, nie uszczuplając przy tym zbytnio naszego portfela.

A tutaj sprawdzisz przepis na przepyszną sałatkę Cobb.