Wszystko, co powinieneś wiedzieć o domowej konfiturze pomarańczowej

Konfitura z pomarańczy to wyjątkowy i smakowity przetwór, który nie tylko jest stosunkowo tani do przygotowania, ale także potrafi znakomicie wzbogacić wiele deserów. Przyrządzając go w domowych warunkach, zaopatrujesz swoje mieszkanie w niesamowity zapach pomarańczy.

Poza tym, że konfitura pomarańczowa jest apetyczna sama w sobie, daje się ją również wykorzystać na wiele sposobów. Często dodaje się ją do takich potraw jak naleśniki czy omlety, a także jako dodatek do herbaty. Znajduje ona również zastosowanie jako składnik ciast – można ją użyć do tworzenia warstw ciasta lub ozdabiania babeczek. Jest ona szczególnie popularna w Wielkiej Brytanii, gdzie stanowi tradycyjny element brytyjskiego śniadania. Właściwości konfitury z pomarańczy wynikają m.in. z obecności startej skórki, nadającej jej intensywny kolor oraz charakterystyczny, cierpko-gorzki smak. Najlepiej przyrządzać ją samodzielnie podczas sezonu na cytrusy, z owoców ekologicznych, które nie były traktowane pestycydami. Jeżeli jednak nie masz dostępu do takich pomarańczy, powinieneś dokładnie umyć te kupione w sklepie. Znajduje się tam naturalna, domowa konfitura z pomarańczy o obniżonej zawartości cukru.

Znakomitym pomysłem na wykorzystanie konfitury pomarańczowej jest upieczenie czekoladowego ciasta z jej dodatkiem. Takie ciasto będzie wilgotne i długo zachowa świeżość, a jego smak z pewnością przekona fanów połączenia czekolady i pomarańczy. Jest ono jednym z tych ciast, które smakuje jeszcze lepiej, niż mogłoby się wydawać, a przy tym jest proste w przygotowaniu i docenią je zarówno dzieci, jak i dorośli. Będziemy potrzebować następujących składników: 125 g masła, 100 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki, 300 g konfitury z pomarańczy, 100 g drobnego cukru, szczyptę soli, 2 duże jajka, 150 g mąki pszennej oraz jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Mąkę i proszek do pieczenia należy przesiać i odstawić. Masło musimy roztapiamy na patelni, zdejmować z ognia, dodać pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Po ostudzeniu tej mieszanki (może pozostać ciepła) przelanie jej do większego naczynia. Następnie dodajemy konfiturę z pomarańczy cukier, sól i jajka. Mieszamy rózgą kuchenną, aż składniki się połączą. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a następnie mieszamy rózgą kuchenną, aż wszystkie składniki się połączą. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i je wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 175ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 45 – 50 minut lub do tzw. “suchego patyczka”. Kiedy ciasto jest upieczone, wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Ciasto czekoladowe można podać ze schłodzoną bitą śmietaną (300ml), ubitą z 2 łyżeczkami cukru pudru i posypaną startą skórką pomarańczową.