Wpływ soku z kiszonych buraków na obniżenie ciśnienia tętniczego

Nadciśnienie tętnicze jest jedną z najczęściej występujących chorób, niezależnie od wieku pacjenta. Zdrowy styl życia oraz odpowiednia dieta to podstawowe czynniki, które wpływają na poziom ciśnienia krwi. W kontekście zdrowego odżywiania często pojawia się pytanie, czy sok z kiszonych buraków ma zdolność do redukcji ciśnienia.

Schorzenie to charakteryzuje się podwyższonymi wartościami ciśnienia skurczowego i/lub rozkurczowego, które objawiają się zawrotami głowy, zmęczeniem, odczuciem łomotania serca i uczuciem ucisku lub ciasnoty w okolicy serca. Inne symptomy to duszności, krwawienie z nosa oraz zaburzenia snu. Nadciśnienie może być wynikiem spożywania dużej ilości soli, braku aktywności fizycznej, palenia papierosów, braku odpowiedniej ilości snu i częstego picia alkoholu, kawy lub innych napojów zawierających dużą ilość kofeiny. Choroby nerek, nadwaga i otyłość również mogą przyczyniać się do podwyższonego ciśnienia.

Sok z kiszonych buraków jest produktem fermentacji bakteryjnej, procesu w którym bakterie mlekowe rozkładają cukry proste i tworzą kwas mlekowy. Proces ten prowadzi do powstania płynu obfitującego w składniki odżywcze, nazywane naturalnymi probiotykami, które wpływają na prawidłowy skład mikroflory jelit i hamują rozwój patogennych organizmów. W efekcie wzmacniają odporność organizmu.

Sok z kiszonych buraków zawiera szereg wartościowych składników odżywczych takich jak azotany, kwas foliowy, mangan, potas. Ma również niską zawartość tłuszczu, cholesterolu i kalorii, co sprawia, że jego spożycie może przynosić liczne korzyści zdrowotne. Fermentowany napój z buraków poprawia odporność organizmu, pomaga utrzymać zdrową mikroflorę jelitową, szczególnie podczas przewlekłej lub częstej antybiotykoterapii, wspomaga prawidłowe działanie jelit oraz poprawia stan skóry.

Obecne w soku z buraka azotany zwiększają poziom tlenku azotu w organizmie, co pozwala na dostarczenie większych ilości tlenu do serca, mózgu i mięśni. Dodatkowo wysoka zawartość potasu i magnezu jest istotna dla prawidłowej pracy mięśnia sercowego. Betaina obecna w składzie soku sprzyja obniżeniu stężenia homocyteiny w surowicy, co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i zaburzeń metabolicznych.

Czy sok z buraka rzeczywiście obniża ciśnienie? Badania przeprowadzone kilka lat temu na Uniwersytecie Królowej Marii w Londynie sugerują, że tak. U osób, które piły sok lub przyjmowały tabletki zawierające azotany nieorganiczne NO3 i późniejsze produkty NO, wartość ciśnienia tętniczego obniżyła się w ciągu 24 godzin. Profesor Amrita Ahluwalia, jedna z badaczek, wyjaśniła, że azotany obecne w soku z buraków podnoszą stężenie tlenku azotu (II) we krwi, co reguluje ciśnienie.