Maść majerankowa – skarb polskiej medycyny ludowej

Maść majerankowa, specyfik na różne dolegliwości dostępny w sklepach w niewielkich cenach, przez wiele lat stanowiła podstawę domowej apteczki Polaków, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Pomimo że ostatnio zastąpiły ją droższe leki przeciwwirusowe, które niekoniecznie są skuteczniejsze i mogą powodować poważniejsze efekty uboczne, maść majerankowa nadal jest godna uwagi ze względu na swoje właściwości.

Majeranek, roślina pochodząca z regionu Morza Śródziemnego, od starożytności wykorzystywany jest jako środek leczniczy. W tradycyjnej medycynie jego liście i olejek eteryczny zalecane są na przeziębienia, kaszel, bóle zębów, stawów i głowy, problemy z żołądkiem, astmę czy nadciśnienie.

W procesie produkcji maści majerankowej kluczowym elementem jest ekstrakt uzyskiwany z Origanum majorana poprzez destylację za pomocą etanolu. Kwitnące pędy majeranku z listkami są drobno siekane i macerowane w alkoholu. Następnie ekstrakt łączy się z wazeliną białą, tworząc jednolitą, gęstą maść. W produkcie nie znajdują się konserwanty ani sztuczne barwniki czy aromaty. Istnieje także możliwość przygotowania maści domowej roboty, łącząc maść ochronną z witaminą A z kilkoma kroplami olejku eterycznego z majeranku.

Chemiczny skład maści majerankowej to cenne związki eteryczne, takie jak alfa-pinen, beta-pinen, d-limonen, beta-myrcen, sabinen, alfa-tujen, tymol, geraniol karwakrol oraz terpineny i wiele innych. Znajdują się tam również potężne przeciwutleniacze – związki fenolowe jak kwas ferulowy, galusowy, kawowy i kumarynowy. Uzupełniają je flawonoidy, w tym kwercetyna i apigenina oraz glikozydy, na przykład rutyna.

Maść majerankowa działa przede wszystkim przeciwzapalnie dzięki obfitości naturalnych antyoksydantów. Wykazuje również umiarkowane działanie przeciwbakteryjne, zwalczając patogeny takie jak gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus), pałeczka okrężnicy (Escherichia coli) czy paciorkowiec kałowy (Enterococcus faecalis). Jest też stosowana jako środek przeciwwrzodowy. Dodatkowo, dzięki unikalnym składnikom chemicznym, maść majerankowa pomaga uszczelnić i wzmacniać naczynia krwionośne. W przypadku stosowania na skórę działa łagodnie rozgrzewająco, co przyspiesza procesy regeneracyjne.

Wartościowe właściwości maści majerankowej wynikają głównie z jej tradycyjnego zastosowania. Niemniej jednak, brakuje rzetelnych badań klinicznych potwierdzających jej terapeutyczne działanie. Mimo to, przez wiele lat obecności maści na rynku europejskim nie zauważono żadnych zagrożeń związanych z jej stosowaniem, dlatego Europejska Agencja Leków (EMA) zezwala na jej użycie bez nadzoru medycznego.