Św. Hildegarda z Bingen, znana benedyktyńska mistyczka żyjąca w epoce średniowiecznej, zdobyła uznanie jako autorka terapeutycznych formuł, które do dziś są cenione przez wielu praktyków medycyny naturalnej. Uważana za uzdrowicielkę w swoich czasach, św. Hildegarda pozostawiła po sobie liczne tomiki medyczne, które – jak głosi legenda – zostały spisane na boskie polecenie. Jedną z jej ksiąg zdobi przepis na wino z pietruszki, które ma właściwości wzmacniające i detoksykujące organizm. Czy taka mikstura naprawdę może przynieść zdrowotne korzyści?
Według przepisu na pietruszkowe wino stworzonego przez św. Hildegardę z Bingen, ma ono za zadanie nie tylko odnowić siły organizmu i oczyścić go z toksyn, ale także ulepszyć krążenie, zabezpieczyć serce, usprawnić procesy trawienia oraz pomóc w walce z bezsennością. Jak radzi sama mistyczka: „Jeżeli ktoś cierpi na bóle w sercu, trzustce czy boku, powinien gotować pietruszkę w winie i dodać odrobinę miodu, octu, a potem przecedzić płyn przez tkaninę. Popijając to lekarstwo regularnie, doświadczy on ulgi”. Czy średniowieczna mikstura jest w stanie leczyć serce i problemy z układem pokarmowym? Spróbować warto.
A oto słynny przepis na lecznicze wino:
Składniki:
1 litr ekologicznego wina gronowego
10 łodyg pietruszki wraz z liśćmi
garść suszonych owoców głogu
szklanka miodu
2 łyżki octu winnego
Przygotowanie:
Głóg wraz z pietruszką gotujemy w winie na małym ogniu przez około 3 minuty. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy do niego ocet oraz miód. Całość dokładnie mieszamy, po czym ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gorący wywar należy przecedzić i przelać do szklanych butelek.
Czy napój jest rzeczywiście leczniczy? Jak radzi św. Hildegarda, szklankę pietruszkowego wina powinniśmy spożywać dwa razy dziennie przez kilka dni. Z jej zapisków wynika, że taka mikstura ma za zadanie rozgrzać ciało, poprawić krążenie, oczyścić krew, wzmocnić organizm i przywrócić mu harmonię. Czy wino sporządzone według starożytnego przepisu różni się od popularnego grzańca? Aby to ocenić, warto skosztować!